Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Hiv/aids-konference, Paris

26.07.2017 | Hiv-Danmark nyheder

Gonoré, klamydia og syfilis

Efter at have været stort set fraværende på hiv-konferencerne i mange år er de traditionelle seksuelt overførbare infektioner (soi) som gonoré, klamydia og syfilis sat på programmet igen på denne konference – og med god grund. Vi kan mange steder i verden konstatere en stor stigning i antallet af tilfælde, og mange har givet PrEP - den forebyggende hiv-pille til hiv-negative – skylden. For som de siger, hvorfor bruge kondom, når man bare kan tage en pille, som beskytter mod hiv? Imidlertid er det med tørre tal igen og igen blevet tilbagevist på konferencen, at PrEP er årsagen til stigningen i antallet af soi. Stigningen tog allerede fart før PrEP overhovedet blev introduceret i 2012.

I stedet for at pege fingre af PrEP skal vi i stedet bruge PrEP-situationen i bekæmpelsen af sexsygdommene. Alle der får bevilget PrEP skal jo hver 3. eller hver 6. måned hente pillerne et eller andet sted i sundhedssystemet afhængig af, hvor man bor i verden. Hvad er lettere i den situation end også at tilbyde PrEP-brugerne en test og evt. behandling for gonoré, klamydia og syfilis?

Vi er også nødt til at nytænke tilbudene for undersøgelse og behandling af soi. Mange af de eksisterende tilbud er alt for gammeldags og fungerer efter nogle stive forretningsgange ofte med lange ventetider og med et uhøfligt og fordomsfuldt personale. I den forbindelse blev klinikken 'Dean Street Express' i Soho i London fremhævet som et strålende eksempel på en velfungerende klinik, der bliver drevet efter moderne og effektive principper og med anvendelse af det nyeste tekniske udstyr.

Al personale på de gamle kønssygdomsklinikker burde sendes på studietur til Dean Street i London og lærer, hvordan en nutidig moderne klinik skal fungere.

Bent