Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Ny levekårsundersøgelse!

28.09.2016 | Hiv-Danmark nyheder

1 ud af 4 har fortalt om deres hiv-status til flere end fem personer, og knap halvdelen af alle hiv-smittede i Danmark er nervøse for, at deres sygdom rygtes i omgangskredsen. Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Hiv-Danmark har tallet ikke ændret sig de seneste 9-10 år, og formanden for organisationen mener, at fordomme om hiv stadigvæk eksisterer i fuldt flor.

Det fremgår af Hiv-Danmarks netop offentliggjorte Levekårsundersøgelse fra 2016 blandt folk i Danmark med hiv. 42% af de adspurgte er nervøse for, at deres hiv-smitte rygtes i omgangskredsen, og tallet har ikke ændret sig siden seneste undersøgelse fra 2007.

“Hiv-smittede i Danmark er desværre ikke blevet mere åbne i dag sammenlignet med vores seneste undersøgelse fra 2007, og de nykonstaterede hiv-smittede har rent faktisk større frygt end tidligere for, at det fortælles til omverdenen. En central årsag er, at der fortsat hersker en berøringsangst i Danmark overfor folk med hiv,” siger Helle Andersen, formand for Hiv-Danmark.

Fordomme fra 80’erne hænger ved
Af rapporten fremgår det ligeledes, at kun 1 ud af 4 (25,7%) hiv-smittede har fortalt det til flere end fem personer. Den manglende åbenhed og dialog om hiv kan gå ud over deres livskvalitet på sigt, mener Hiv-Danmark.

”Det er relativt mange, der kun fortæller det til få personer. En af årsagerne er, at fordommene fra 80’erne desværre hænger ved, selvom du i dag som velbehandlet hiv-smittet kan leve et normalt liv og ikke kan smitte andre. Der er sket enormt meget på behandlingssiden de seneste 20 år, men befolkningens viden har ikke fulgt med udviklingen,” siger Helle Andersen, formand for Hiv-Danmark.

Levekårsundersøgelsen fra 2016 er den anden af sin art. Den første Levekårsundersøgelse blev offentliggjort i 2007.

Hiv-smittet: Et kindkys kan gøre folk sure
En hiv-smittet, der på egen krop har oplevet folks reaktioner, er 53-årige Preben Bakbo. Han blev hiv-smittet i 1987 og oplever stadigvæk, at folk kan reagere voldsomt, når de hører om hans status som hiv-smittet.

“Min seneste oplevelse var en kvinde i min bekendtskabskreds, jeg jævnligt møder. Hun er veluddannet og ved godt, at hiv ikke smitter ved berøring med et andet menneske. Men hun bad mig forleden om ikke at give hende et kindkys igen. Hun er bange for, at jeg kommer til at smitte hende, og det gør mig naturligvis meget trist,” siger Preben Bakbo.

Læs en rapport om den nye Levekårsundersøgelse her.