Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Aktivisme før, nu og fremover - Durban.

21.07.2016 | Hiv-Danmark nyheder

På konferencen foretog nogle af os en tur 'down memory lane'. Hvordan var det nu lige det var med hiv/aids-aktivismen i 1980'er, da det hele begyndte?

I pa-

nelet sad unge og gamle aktivister fra mange forskellige lande. Vi genoplevede med lysbilleder Act-Ups meget militante og nogle gange også voldelige demonstrationer i USA. Nogle prøvede også at oprette en ACT-Up gruppe i Danmark; men metoderne var ikke lige forendelige med danske vaner og kultur. I stedet dannede vi netværket: 'Sund fornuft', når vi ville demonstrere og markere vores uenighed over urimelige forhold eller beslutninger, som da dagbladet Politiken fyrede en hiv-smittet kok i deres kantine, eller da USA indførte indrejseforbud for hiv-smittede. Alle hiv-aktivisters reaktioner og handlinger var dengang båret af desperation og frygt i kampen for vores liv, men også af kærlighed, solidaritet og omsorg. igen og igen bliver det på konferencen understreget, at det netop er hiv/aids-aktivismen gennem tiden, der har bragt os så langt i kampen, som vi er. Det var forfriskende at lytte til de unge, energiske og kreative aktivister fra f.eks Indonesien, Uganda og Puerto Rico, som på trods af urimelige og uakceptable forhold for hiv-smittede, LGBT-personer, sexarbejdere og narkomaner i deres respektive lande kaster sig frygtløst ind i kampen for at forbedre forholdene. På den baggrund bliver man opmuntret og fuld af fortrøstning. Aktivismen er i gode hænder!

I 2003 havde WHO en ambition om, at vi skulle have 3 mio hiv-smittede i behandling i 2005. I dag er ambitionen, at vi i 2020 skal have 30 mio af verdenens 37 mio hiv-smittede i behandling. I dag er 16 mio i behandling. Mange af de øvrige har end ikke adgang til behandling. Der bliver meget for aktivisterne at kæmpe for også i årene fremover.

Det er sundt for os i den rige verden på konferencer som denne at blive konfronteret med situationen mange steder i den fattige del af verden. I vores 

trygge og komfortable liv med et velfungerende sundhedssystem, glemmer vi ofte de baske realiteter for de millioner af hiv-smittede, der lever under forfærdelige forhold og ikke engang kan få hiv-behandling.

På store konferencer som denne er det helt almindeligt, at hiv/aids-aktivister på forskellig vis får fremført deres synspunkter og protester. Der er jo mange pressefolk til stede! Det kan engang imellem også gå lidt voldsomt for sig. Det er nu nogle år siden, jeg har oplevet den slags demonstrationer. Imidlertid er hiv/aids-aktivismen vendt tilbage på denne konference. Et af de møder om PrEP, som jeg deltog i, blev pludselig afbrudt af 30-40 aktivister, som med bannere og høje råb protestede mod medicinalfirmaet Gileads grådige prispolitik. 'Gilead kills' råbte de, overtog mikrofonen og meddelte, at de netop havde smadret Gilaeds udstillingsstand. De opfordrede alle os andre til at slutte sig til deres kritik. Efter 5 minutters peptalk forlod de scene, og vi kunne genoptage mødet. 

Det blev noget absurd, da de enkelte oplægsholdere efter deres indlæg hver især skulle takke netop Gilead for økonomisk støtte til gennemførelse af deres

forskellige PrEP-projekter. Det er Gilead, som fremstiller PrEP-pillen Truvada.

Bent, sekretariatchef i Hiv-Danmark