Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Vacciner på vej - Durban.

20.07.2016 | Hiv-Danmark nyheder

For første gang i 7 år er der positive og optimistiske meldinger fra vaccineforskerne.

Siden resultaterne fra vaccinestudiet i Thailand (RV144) blev offentliggjort i 2009, har der være meget stille på vaccinefronten. Thaistudiet viste en 60% beskyttelse et år efter vaccination, men desværre faldt beskyttelsen efter 3½ år til en beskyttelse på kun 31,2%. Selvom der har være stille, kan vi nu forstå, at det ikke har betydet, at forskerne har ligget på den lade side. De har udtænkt forskellige strategier og gennemført prøver, så de i år har kunne iværksætte forsøg med nye vaccinetyper. Andre forsøg vil blive søsat i løbet af efteråret. Forsøgene vil hovedsagelig blive udført i syv lande i Afrika syd for Sahara og følger nye strategier: dels bygger nogle videre på de positive resultater fra Thaistudiet - disse nye studier bliver betegnet HVTN 100 og HTVN 702, dels anvender andre studier hiv-antistoffer i vaccinen - disse studier benævnes AMP-studier.

'Det medicinske kondom' - igen, igen!

Også på denne konference bliver der fremlagt en lang række studier, som endnu engang underbygger vores viden om, at PrEP='det medicinske kondom' er en effektiv form for forebyggelse. PrEP betyder egentlig 'Pre Exposure Profphylaxis' og er en pille (Truvada), som hiv-negative i særlig risiko for at blive smittet kan tage for at nedsætte risikoen for smittet. Allerede i 2012 godkendte USAs sundhedsstyrelse brugen af Truvada som forebyggende metode til hiv-negative i særlig risiko. Også andre lande har efterfølgende fulgt USAs eksempel og godkendt Truvada - blot endnu ikke Danmark. De danske politikeres argument imod godkendelse er af økonomisk karakter. Truvada er ikke en billig pille - og hvem skal betale? Hvorfor kan de ikke bare bruge kondom, det er jo meget billigere? Svaret er, at vi må forholde os til det virkelige liv og konstatere, at nogle faktisk bliver smittet, fordi de af forskellige grunde ikke lige fik husket kondomet eller har vanskeligt ved at bruge kondom. Hvis vi med PrEP kan forebygge hiv-smitte, sparer vi 100.000 kr om året i hiv-behandling for hver person, som ellers ville være blevet smittet. Forebyggelse betaler sig! Det har andre lande for længst indset. Kom så i gang Danmark!

Partnerstudiet.

Behandling er forebyggelse! Sådan lød sloganet for nogle år siden. De lovende resultater fra Partnerstudiet underbygger rigtigheden af sloganet. Partnerstudiet er et europæisk studie ledet af det danske forskningscenter CHIP. Studiet rekrutterede for nogle år siden et stort antal par med forskellig hiv-status med henblik på at undersøge risikoen for, at den hiv-negative partner over tid også blev hiv-smittet, selvom den hiv-smittede partner var i effektiv hiv-behandling. De glædelige resultater viser nu, at hverken de hiv-negative hetero- eller homopartnere blev smittet af deres hiv-smittede partner. Eftersom forskerne vurderer, at de gerne vil have nogle større antal i forhold til homopar, fortsætter denne del af studiet nogen tid endnu. 

Bent, sekretariatschef i Hiv-Danmark