Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Til kamp mod salten og at fange helheden

13.05.2016 | Hiv-Danmark nyheder

Det tekniske møde i Wien er slut. Efter to dage er vi nu rejst hjem med en masse forskellige indtryk.

Dan Hess, som skriver for www.hiv-aktivisten.com

Af Morten Eiersted, informationsmedarbejder

Hjertekarsygdom, knogleskørhed og nyrer var på programmet i de workshop, som jeg deltog i i dag.

På den ene side var det dejligt befriende at høre et oplæg, som f.eks. gik i flæsket på "salten", hvor der var en ligefrem tilgang til de livsstilsfaktorer, som vi alle nyder, og derved bragte diskussionen væk fra lægen og over på patientens hverdag og ned på jorden.

På den anden side så illustrerede nogle af de samme eksempler de dilemmaer, som opstår i behandlingen, når patienter stadig kæmper med forskellige former for afhængighed eller svære senfølger. Det gør det så meget mere vanskeligt at tilrettelægge endnu en behandling i kølvandet på endnu en diagnose.

En oplægsholder slog sig til talsmand for en mere helhedsorienteret tilgang, der ikke kun navigere ud fra diagnoser, men også bør se på, hvordan disse diagnoser faktisk påvirker den enkeltes patients overordnede sundhed. Det blev sagt meget rammende, at aldring ikke handler om, hvor gammel man er, men om hvor skrøbelig man er. - Og at netop denne skrøbelighed modsat diagnoser mange gange kan modificeres.

I forhold til behandling betyder det, at hvis retningslinjerne er fokuseret for meget på enkeltdiagnoser, så kan man overse effekten af sammenfaldende diagnoser (common comorbidities), f.eks hvis diabetes nedsætter følsomheden i ens nerver, så man ikke på samme måde mærker et forstadie til hjertekarsygdom.

Mødet i Wien handler dog om meget andet end sygdom og lidelser. Det handler også om at mødes med de mange forskellige samarbejdspartnere og kolleger rundt om i Europa, f.eks. den norske blogger Dan (ill.), som nok også skriver om Wienermødet på www.hiv-aktivisten.com, som bruger meget mere interessante illustrationer af deres pointer end vi gør :). - Og norsk kan jo heldigvis også læses i Danmark.