Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

Teknisk møde i Wien

12.05.2016 | Hiv-Danmark nyheder

Den 12.-13. maj 2016 er den østrigske hovedstad vært for et teknisk møde for 17 europæiske lande med henved 131 delegerede. Arrangementet er understøttet af medicinalfirmaet Gilead, og har budt på mange spændende diskussioner.

Af Morten Eiersted, redaktør VI&HIV

Mange ting ser lidt mere interessant ud, når man taler på tværs af europæiske land med aktivister og sundhedsprofessionelle, som er samlet i Wien over de her to dage.

Gilead har inviteret til en diskussion om hvad der skal sættes fokus på i lyset af de effektive behandlinger, hvor hiv-smittede nu lever et liv som kronikere. Der blev budt op til meningsudveksling, hvad der kommer efter denne periode, som vi nu befinder os i.

En stadig aldrende hiv-population i Europa åbner for mange interessante afledte diskussioner, som både er højtravende med den naturlige forekomst af andre sygdomme som følge af aldring, sammen med helt praktiske erfaringer med at blive ordineret en behandling for hjertekar-sygdom, som viser sig ikke at være kompatibel med den nuværende hiv-behandling. Det kan handle om at holde tungen lige i munden og finde ud af, hvilken specialist som man skal gøre til den overordnede tovholder.

Andre røster går på, hvordan familielægen (den praktiserende læge) bliver en større medspiller i koordineringen sammen med andre, der beretter, at en behandling alligevel ikke er mulig pga. hiv eller hepatitis. - Det er et meget interessant billede, man får af at høre fra nær og fjern i Europa.

Spørger man hiv-smittede over en bred kam, så har mange af udfordringerne et mere socialt tilsnit, men forskningen meget ofte stiller mere medicinfaglige spørgsmål. Ved at inddrage hiv-smittede mere kan man opnå en bedre behandling. Det handler om hiv-miljøets involvering, den enkelte patients inddragelse og det giver mening for en behandling, som er livslang, hvor hverdagens udfordringer har en stadig større betydning for kvaliteten i behandlingen.

I workshopperne, som lå i forlængelse af den fælles indledning, var det interessant at høre, hvordan immunterapi er en del af den nye kræftbehandling. Foruden at spørgsmålet af celleforandringer bliver et stadig væsentligere emner for hiv-smittede i lyset af den stadig forbedrede levetid med hiv i behandling. - Og at rygestop ikke kun er det eneste emne at drøfte, selvom det stadig bør have en høj prioritet. I det hele taget, så diskuteres der på kryds og tværs, også hvordan man tilrettelægger en god behandling, når sex og stoffer er inden i billedet. - Vi kommer hele vejen rundt her i Wien.