Vestergade 18E, 3., 1456 København K, T +45 33 32 58 68, E-mail

FORSIDE

Nyhedsvisning

AIDS-Fondets årspriser

23.06.2015 | Aids-Fondets nyheder

Tirsdag den 9. juni 2015 uddelte AIDS-Fondet de årlige priser. Det skete ved en festlig ceremoni i Positivgruppen. Læs her lidt om motivationen bag priserne.

HIV-PRISEN: Henning Sællænder

HENNING SÆLLÆNDER får hiv-prisen for sit mangeårige engagement. Han har været smittet siden dengang, der ikke var nogen behandling at få. Han har været ved at dø, og han har fået livet tilbage.

Henning Sællænder har været med til at starte AktHIVhuset i Aarhus, som han sad i bestyrelsen, da det fusionerede med Hiv-Danmark. Han fortsatte som ildsjæl – ikke mindst med at få startet Café Lone. Han har siddet i husrådet, arrangeret foredrag, temaaftner og ageret gæstekok, når der var behov for det. Han har undervist på hiv-skolen på Skejby, stillet op til foredrag og interview – ikke mindst når skoleklasser ville vide noget om hiv.

Da Henning Sællænder i sin tid kom i kombinationsbehandling, mistede han det meste af synet på grund af en nethindeløsning, hvor lægerne intet kunne stille op. Det har ikke begrænset ham. Han går til dans, rejser – og så er han blevet kunstmaler, og hans værker vækker dagligt stor glæde i AIDS-Fondets lokaler i Aarhus.

 

INFORMATIONSPRISEN: Frederiksberg Kommune

FREDERIKSBERG KOMMUNE har i mere end 25 år stillet en tidligere inspektørbolig ved Frederiksberg Hospital til rådighed for Positivgruppen, som er en forening for hiv-positive bøsser.

Den smukke villa har enorm betydning for Positivgruppen og en udsat gruppe mænd, der lever med hiv. Villaen er den fysiske ramme for netværk, selvhjælpsgrupper og foreningens informationsaktiviteter. Her skabes netværk og deles viden. Det er her, man mødes når livet er svært, eller døden kommer lidt for tæt på. Villaen er også stedet, hvor venskaber opstår, og nogen finder kærligheden.

Positivgruppen har gennem årene bidraget med initiativer, der er til glæde og gavn for alle, der lever med hiv i Danmark.

FREDERIKSBERG KOMMUNE giver dermed et meget betydningsfuldt bidrag til informationsindsatsen ved at stille villaen gratis til rådighed for Positivgruppen.

 

ERHVERVSPRISEN: Lauritz.com

LAURITZ.COM har siden 2006 stillet platform, arbejdstimer, flid og slid gratis til rådighed, så AIDS-Fondet kan afholde den årligt tilbagevendende World AIDS Day auktion.

Lauritz.com er et af de bredest kendte og populære auktionshuse i landet, og websitet besøges dagligt af en stor og meget blandet skare af mennesker.

Det er af afgørende betydning, at anerkendte virksomheder i dansk erhvervsliv viser, at de støtter AIDS-Fondet. Det inspirerer, og gør, at der bliver lyttet og reflekteret ekstra over sagen.

Lauritz.com får erhvervsprisen fordi virksomheden viser engagement og stiller sin ekspertise og platform til rådighed for AIDS-Fondet.

 

SÆRPRISEN: Kirsten Madsen

KIRSTEN MADSEN døde alt for tidligt en augustaften i 2013, så hun kan ikke selv tage i mod denne pris. Men hun fortjener om nogen en særlig anderkendelse for sit mangeårige engagement og arbejde.

Kirsten Madsen var igennem næsten tre årtier en af de mest centrale personer i den danske hiv/aids-verden. Med sit ligefremme væsen og altid sprudlende idérigdom har hun sat sine eftertrykkelige spor som både rådgiver, underviser, inspirator og aktivist.

Kirsten har arbejdet på Aids-linien, og hun har været med til at starte både Navneprojektet og Hiv-Danmarks rådgivning, og hun har været en drivende kraft i Cross Over. Overalt har Kirsten Madsen markeret sig som en ivrig forkæmper for hiv-smittedes rettigheder nationalt såvel som internationalt i f. eks. Nepal, Kenya, Malawi og Uganda.

Kirsten Madsen var et særligt menneske, som altid havde øje for de mest sårbare. Som andre har øje for en forladt kattekilling, havde Kirsten øje for mennesker, som andre ikke så. For hende var omsorg ikke bare et ord, det var noget man gjorde.

Æret være hendes minde!

 

FORSKNINGSPRISEN: Thomas Aagaard Rasmussen

THOMAS AAGAARD RASMUSSEN er uddannet læge i 2006 ved Aarhus Universitet, og har siden 2009 været tilknyttet Infektionsmedicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital. Herfra har han været drivkraft bag en række kliniske hiv-forskningsprojekter. 

Thomas Aagaard Rasmussen har sammen med en forskergruppe fra Aarhus gennemført et studie, som har vist, at et bestemt kræftmiddel kan tvinge skjulte hiv-celler frem, så man kan bekæmpe dem. Dermed har de taget et lille - men vigtigt - skridt på vejen mod en kur.

Pilotforsøget er en del af et større forskningsprojekt, der skal undersøge muligheder for at aktivere 'hvilende hiv-celler' og samtidig styrke immunforsvarets evne til at bekæmpe hiv ved hjælp af en vaccine.

Hiv kan skjule sig i CD4-cellerne, som er en vigtig del af immunforsvaret. CD4-cellerne er en slags vagtposter, der skal alarmere andre dele af immunforsvaret, som kan bekæmpe virus - de såkaldte dræber T-celler.

T-cellerne kan dog ikke se de hiv-celler, som skjuler sig indeni CD4-cellen, og derfor kan de ikke bekæmpe det.

Thomas Aagaard Rasmussens forskning er internationalt anerkendt som værende blandt den mest avancerede forskning på området, hvilket har medført adskillige præsentationer på verdens førende hiv-konferencer.